FİBONACCİ SEVİYELERİ

Borsaya yeni başlayanların ya da borsayı merak edenlerin ilk sorduğu soru “ borsa nasıl oynanırdır”. Bu tür sorulara verdiğim ilk cevap “ borsa bir oyun değildir” olur. Borsa bir oyun değildir, oyun olsa bahislerden bir farkı olmazdı. Borsanın kuralları vardır. Bu kurallara uyulursa ve bilinçli bir yatırımcı olunursa borsadan kazanmak mümkün olur.
Borsada, makro verilerin değerlendirilmesi ya da temel analiz nasıl yapılırdan önce mutlaka ve mutlaka teknik analiz öğrenilmelidir.
Konuya en baştan, destek noktalarından giriş yapmıştık. Destek noktaları belirlemek teknik analizinilk basamağıdır. Fibonacci destek noktaları ise işin profesyonelliğidir. Kimi analist Fibonacci destek noktalarına pek ilgi göstermez. Matematiğin borsa ile uyumuna karşı çıkan bu kesimlerin haklı olduğu yanlar tabi ki de vardır, ancak görsel yorum matematik ile birleştirilip uyum içinde değerlendirilirse sonuç “başarı” olmaktadır.


Hisse grafiği incelenirse, F noktasında başlayan düşüş N noktasına kadar sürmektedir. N noktasında Fibonacci Destek Analizine başlanmıştır. N noktasından M noktasına çizilen Fibonacci destek çizgisi, analiz için ilk adım olmuştur. N noktasından hızlı bir şekilde yükseliş yaşayan hisse, Z noktasına ulaşmış %50’lik Fibonacci noktasında günü kapatmıştır. Ertesi gün yükselik devam etmiş ve R noktası %0’a ulaşılmıştır. Eğer hisse R noktasını kırsaydı ralli yaşanacaktı, fakat hisse %0’dan dönmüş ve süratle %38.2’lik desteğe ilerlemiştir. %38.2’den sonra hedef %50 ve %61.8 haline gelmiştir. Bu noktalar X ve Y ile gösterilmiştir. Y noktasından sonra %61.8’lik destek kırılmış ve hisseye dip yolu gözükmüştür. N noktasına paralel bir şekilde düşünüldüğünde %100 destek noktasında ucuz olan hisseye talep artmış ve hisse yükselişe başlamıştır. Burada başlayan yükseliş %61.8’lik, %50’lik, %38,2’lik, %28,6’lık noktaları aşarak tekrar %0’a ulaşmış ancak son seansta yaşanan düşüşlerle M noktasının biraz altından %2’lik seviyeden hisse son işlemi görmüştür. Bir sonraki seans M noktası aşılmış, Fibonacci destek noktaları hisse grafiğinin altında yer almıştır. Bu noktadan sonra hisse yükselişe geçmiş yaklaşık 1 ay içerisinde fiyatını %40 artırarak değer kazanmıştır.

Fibonacci destek bölgeleri, destek noktalarının programlar tarafından hesaplanması ile çizilebilen bir tür bölge tarayıcısıdır. Fibonacciye özgü metodlarla hesaplanan, Fibonacci destek bölgeleri, borsaile matematiğin uyum içerisinde çalıştığı yardımcı programlardan en bilinenidir. Fibonacci destek bölgelerinde, %0, 28.6, 38.2, 61.8, 100 ile gösterilen bölgeler vardır. Matriks, IBS gibi otomatik programlarda Fibonacci sekmesi seçilerek istenilen aralık için Fibonnaci destek bölgesi analiziyapılabilir.


Hisse grafiği incelenirse;
P noktasında dibe oturan senetteki yükseliş, R noktasında sonra ermiş ve hisseye gelen satışlar ile senette değer kayıpları başlamıştır. Borsa yatırımcısının yorumu R noktasına ulaşmış fiyatların yüksek olduğu, bu bölgelerden alım yapmanın kardan çok zarara neden olabileceği yönündedir. Bundan dolayı satışlar alımlardan çok olur. Gelen satışlar neticesinde ise hisse değer kaybeder.

Hisse X noktasında %50’lik destek noktasındadır. R noktasından başlayan düşüş %50’lik X noktasına kadar sürmekte ve burada güçlü bir destek noktası ile karşılaşması ve yükselmesi ile sonuçlanmaktadır. X noktasında başlayan yükseliş %28,6 fibonacciye kadar sürmüş ancak %28,6’lık seviye kırılamadığı için hisseye satışlar gelmiştir. Bu noktadan sonra düşüşler devam etmiş %50’lik baraj kırılmış ve hedef %61,8 olmuştur. Y noktası %61,8’lik bölüme karşılık gelmektedir. Y noktası ilerleyen periyotta aşılmış hedef %100 olarak revize edilerek, fiyatlar dip için uygun hale gelmiştir. İlerleyen zamanlarda ise dip bölgesinde gelen alımlarla hisse Z noktasına yani %61,8 fibonacci destek noktasına hareket etmiştir. Daha sonra tek tek %50’lik, %38,2’lik, %28,6’lık ve en sonunda %0 bandı aşılarak hisse ralli yapmıştır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

viop açık pozisyon sayısı

BİLANÇO OKUMA