İŞLEM HACMİ - TRENDLER

√ İşlem Hacmi Nedir?
İşlem hacmi ya da işlem miktarı; bir dayanak varlığın, örneğin bir hisse senedinin toplam arz ve taleplerinin yani toplam alış ve satışlarının bütününe verilen isimdir. 1 Liralık alım yaptınız, bir başkası ise 1 Liralık satış yaptı. Bunun anlamı toplam işlem hacminin 2 olmasıdır.

Teknik Analizde İşlem Hacmi
İşlem Miktarı yani volume dış piyasalarda fiyat analizi yaparken büyük önem taşır. Sıkışma bölgelerinde ne kadar hisse senedinin el değiştirdiğinin öğrenilmesinde, tabandan kurtlan senede olan talebin azlığı veya çokluğu hakkında teknik analizciye verdiği bilgi dolayısıyla, gene aynı şekilde tepelerde el değiştiren senet sayısının ne olduğu konusunda, alıcı ve satıcı arasındaki mücadelenin ne yönde ve hangi şiddette sonuçlandığı açısından işlem hacmi takip edilmelidir. Her uzun süreli düşüşlerin sonunda artan işlem miktarı ile düşüş akımından kurtulan senetlerde alım yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde Türkiye borsalarında uzun süreli çıkışların sonunda yüksek işlem miktarıile oluşan zirvelerde senetlerden çok büyük ihtimalle çıkılmalıdır.
Ara bölgelerde oluşan sıkışma alanlarının fiyat olarak geçilebilmesi ve çıkışa devam edilebilmesi için yüksek işlem miktarı gereklidir.
Destek bölgesinin işlem hacminin artışı ile derin şekilde kırılarak (altına inilerek) geçilmesi (eğer ki senet hala tepelere yakın yerde ise) senetlerden çıkmak daha mantıklı olmaktadır. Gittikçe azalmakta olan işlem miktarı ile senetlerin yukarı çıkış hareketleri devam etmekte ise, çıkış tehlikeli olabilir (bazı senetlerde ise tavan tavan gidilmesi dolayısıyla işlem miktarı analizi fazla anlam taşımamaktadır). Tepelerde uzun süren sıkışma hareketinin sonunda senet azalan işlem miktarı ile de olsa aşağılara kaymaya başlamışsa senet dağıtıma uğramış kabul edilebilir ve senetten çıkmak yararlı olacaktır.
Büyük zirvelerin oluştuğu fiyat seviyelerini geçebilmek kolay olmaz. Satıcıların ortadan kaldırılması ve senedin yolunun açılabilmesi için yoğun miktarda alıcının piyasaya gelmesi, dolayısıyla da işlem miktarının artması gereklidir.
İşlem miktarının artışına rağmen fiyat olarak değer kazanamayan senetlere şüphe ile bakılmalıdır. Artan talebe rağmen yeteri kadar da arz var diye düşünmelisiniz. Ayrıca düşüş sırasında arka arkaya artan işlem miktarı ile yeniden ortalamaların altına düşmekte ise senette dağıtım yapılmakta diye farz etmeniz yatırımınız için daha anlamlı olacaktır. Değişik kurumlardan yapılan alım ve satımlar sırasında kendinden kendine yapılan işlemler sayesinde yapay olarak hisse senetlerinde talep varmış havası yaratılmakta ve mal dağıtılmaktadır.

Hisse analiziborsa için çok önemli bir kavramdır. Daha öncede belirtildiği gibi bu analizler iki türlü yapılmaktadır. Temel analiz ve teknik analiz. Teknik analiz için pek çok yöntem ollmasına karşı bu yöntemlerin tümü yararlı değildir, sadece bir kısmı işlevsel olarak kullanılmaktadır.
Destek direnç noktaları, kanal çizimi, trend varlığı, işlem hacmi gibi kavramlar hisse analizinin ilk basamağını oluşturmaktadır.
Aşağıda incelenen FENER hisse grafiği ile kimi kavramlar gösterilmeye çalışılmıştır.
Borsa yatırımcısının satın alacağı her hisse, bilinçli bir şekilde, aşağıdaki hisse gibi incelenmeli ve kavramlar daha net olarak anlaşılmalıdır.

01.11.2012 FENER Hisse Analizi


Grafik en sol taraftan başlanarak incelenmelidir. Sol kısım en uzak tarihi, en sağ taraf ise günümüzü göstermektedir.
Hisse öncelikle Basit Hareketli Ortalama değerinin üzerine çıkarak en temel ve güzel sinyallerden birini vermiştir. Bu andan sonra yükseliş trendi başlamaktadır. Ters Omuz Baş formasyonu ile hissenin değer kazanmaya devam edebileceği sinyali alınmıştır ( Sol Omuz artar, başta azalır, sağ omuzda tekrar artış yaşanır). Hisse ilerleyen süreçte değer kaybetmiş, düşüş trendine girip bir miktar tepki alımları ile yükselsede sağlam bir düşüş trendinin içinde yer almıştır. Son olarak düşüş kanalından da çıkarak dip seviyeleri görmüştür. 36-40 TL seviyeleri hissenin düşüş ihtimali olan aralıkları olarak göze çarpmaktadır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

viop açık pozisyon sayısı

BİLANÇO OKUMA