KRİPTO PARALAR

ilk olarak doların dünyaya nasıl hakim olduğuna cevap bulmaya çalışalım.
2.Dünya Savaşı’nın sonunda. Avrupa ekonomisi ve altyapısı çökmüştü. Savaşın sonrasında 2.Dünya Savaşı’nın galipleri olan ABD, RUSYA, ÇİN, İNGİLTERE ve FRANSA öncülüğünde BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) kurulur.
BM amacı dünya ticaretinin hızlanması ve gelişmesiydi. ve 5 daimi ülke paralarının değerini sabitleyip herkes kasasındaki altın kadar para basabiliceği kararına alırlar. Savaştan en sağlam abd çıkmıştır.  Dünya ticaretini canlandırmak için abd diğer ülkelere düşük faizli krediler vererek ticaretin canlanmasını ve doların dünyaya egemen oluşunun temelleri atılır.
1971 de ABD paranın altın karşılığı anlaşmasından vazgeçtiğini söyler. 1944 ten 1971 e kadar Almanya ve Japonya ekonomik olarak büyümüştür. diğer ülkelerde dünya ticaretinden nemalanmak için kasalarına doları doldurmuşlardır.
ABD nin kimsye sormadan anlaşmadan vazgeçmesiyle herkesi şoke etmiş ve bir gecede ellerinde kağıt parçasının kaldığını anlarlar fakat ülkeler oyunu bozmak istemez çünkü bir gecede fakirleşmek birikimlerinin yok olması demektir.
Petrol altın gibi kıymetli madenler hep dolarla alınıp satılmaya devam ettikçe emperyalist abd yi biz beslemiş olacağız (cengi özakıncının euro-dolar savaşı okunabilir)
mesela ABD nin bir çok ülkeye uyguladığı ambargoyu şöyle özetleyeyim. hatta bizim halkbank davasını örnek vereyim.
abd irana ambargo uygularken TÜRKİYE irana altın ticareti yapmış (bunun siyasal oyunlarını hariç tutalım) ve bunun için abd halkbank genel md.yrd. sına 32 ay cea vermiştir.
iyide bize ne abd nin ambargosundan. ambargoyu biz koymadık ki ama alışverişi abd doları üzerinden yaptığımız için abd bu dava ya müdahil oluyor.
yani abd sen benim paramı ticaret yaparken ambargo uyguladığım bir ülkeyle kullanamazsın diyor.
neyse biz gelelim kripto paralara
yeni dünya düzeni kurulurken 2009da bitcoin (btc) diye sanal bir par çıktı. en popüler olanı btc olduğu için btc üzerinden gidelim. toplam 21milyon adet olan bu paralar bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması ile dünyanın her yerindeki bilgisayarları banka gibi kullanan bilgileri bu bilgisayarlara şifreli bir şekilde depolayan bir sistem.
bilgisayarlarını bu sisteme dahil edenler yaptıkları işlem için (madenciler) btc karşılık alırlar  bunla beraber btc ortaya çıkarmış olurlar hem de ticaret bu bilgisayarların kurudğu sistem üzerinden işler. Bu zincir böyle uzayıp gider. işleyiş az çok bu şekilde.

yani verileri tek bir bilgisayarda değilde sisteme kayıtlı olan her bilgisayarda şifreli bir şekilde depolamak ilerleyen günlerde masraflı olabilir ?
Bu sistemden beklentimiz doların egemenliğine son vermek ve ülke liderlerinin keyiflerine bağlı söylemlerle servetimizin erimemesine karşı bir adım olabilir.
Eski sahipler dünya ticaretinde doların gücünü kaybetmemesi için uğraşıyor yeni sahipler ise bu sömürüye karşı gelip artık sömürüden kurtulmak istiyor.
Dünya parası için blokchain yazılımlar kullanılıyor. ve şimdilik demo sürüm diyebileceğimiz btc dünya parası olmak için sistemi zorluyor.
işte bir ülkenin ben artık dolarımın karşılığında altın bulundurmak zorunda değilim diye bütün dünyaya kazık atmaması için kripto paralar türüyor.
Şimdi bu soruyu blokchain teknolojisi için soralım.
Bütün kasalar merkezler bankalar haneler kılcallar dolar ile doluyken aynı 1972 de sessiz kalışın benzeri kripto paralara karşı devletler neden cephe almasın? belki de devletlerin kriptolara uyguladıkları yasaklar bundandır.
Peki onlar sessiz kalıyor diye yasaklıyor diye biz de mi kriptolara karşı duralım.
Eğer sömüren taraftaysanız muhtemelen kriptolara karşı çıkacaksınız
Eğer sömürülen taraftaysanız kriptoları desteklemeniz gerekecek
Bir de kağıt sistemden blokchain sistemine geçiş sürecinde kriptoların oynaklığından faydalanıp para kazanıyorsanız (trader iseniz) desteklersiniz.
Bizim asıl derdimiz ise bu sömürüye karşı durmak kapitalizmi yıkarak dünyalaşmak, devlet başkanlarının uyuz uyuz lafları ile bir gecede zenginleşen yada fakirleşen olmamak.
Paranın arkasında ki güce değil sadece değerine güvenmek.
Nasıl mı?
Örneğin dünyanın neresine giderseniz gidin 1 ekmek almak için 0.001 kripto para ile alabileceğinizi bilseniz size ne? fed toplantısından veya ecb toplantısından
İşte o zaman bütün malların bir kripto karşılığı olduğunu düşünsek ve bu kripto dünyanın her yerinde geçerli olsa ne güzel olurdu değil mi.
örnekleyelim.
Rize’den Avustralya'ya çay satmak istiyorum ve bu ödemeyi alıcı satıcı arasında kripto şifreye bağlı olarak takası gerçekleştirsek eski dünya düzenine kafa atmış olmaz mıyız? Doların dünya egemenliğine son vermek için kapitalizmin sonu için bir kurşun sıkmış olmaz mıyız?
Çin'den telefon alacağım visa maesttro gibi kredi kartı sistemine bir tekme atmış olmaz mıyız?
Telefonun ödemesini banka kullanmadan sadece alıcı ve satıcı arasında kripto para transferi yaparak komisyonsuz yapmak güzel olmaz mı ?
Dünya ticaretini şifrelerle mal takasına dönüştüren blockchain teknolojisi tamda bunun için yazılmış gibi
Peki bunu tek kripto üzerinden mi yapalım?
Yoksa çay takası için çaycoin , buğday takası için buğdaycoin mi kullanmalıyız. Ve coinler arasında dönüşümü sağlayan bir baş kriptonun varlığı olsa çokta fena olmazdı.
İşte burada şu sıkıntı ortaya çıkmaktadır. Bugüne kadar kazanılan servetler nereye gidecek?
Bu dönem belki de çok uzun sürecek belki de bugünü yaşayanlar kriptoların dolaştığı dünyayı göremeyecek. Çünkü blokchain piyasası şimdilik oynak bir piyasa belkide  kağıdın şifreye dönüşmesi için bir süreç. Servetler kriptoya dönüşürken kapitalizm de buna sahip olmak isteyecektir.
Kriptolar için bir diğer sıkıntı bu mal takasını yapanların bilgilerinin depolandığı büyük hafızalara ihtayacın ortaya çıkmasıdır. Çünkü bu takaslar bir ana merkezde değil de  dünya üzerine yayılmış bilgisayarların bir çoğunda depolanarak muhafaza edilecek olmasıdır. Buda büyük terabyte lık hafızalara ihtiyacı artıracaktır. Bu sıkıntı yeni teknolojiler ile muhakkak gideriebilir.

Devam edecek
x

Bu blogdaki popüler yayınlar

viop açık pozisyon sayısı

BİLANÇO OKUMA